vrijdag 24 september 2010

Onderhandelen over salaris vergt humor en assertiviteit


Wie met zijn baas onderhandelt over zijn salaris kan baat hebben bij humor en assertiviteit. Voordat je begint met de onderhandelingen moet je je afvragen wat je wilt: meer vrije tijd of meer geld. Het antwoord laat zich raden: meer geld. Met meer vrije tijd kan je immers niets kopen.


Ook is het zinvol je af te vragen wat er overblijft van het bruto-salaris. `Brutobedrag` is een net woord voor `misleiding`. Een dertiende maand is een sigaar uit eigen doos, want de baas houdt dat bedrag gedurende twaalf maanden in van het salaris. Een winstuitkering klinkt ook mooier dan die is. Van de winst worden namelijk eerst 700 soorten kosten afgetrokken, en het restje wordt verdeeld over alle wereldwijde werknemers van het bedrijf.


Als je begint met onderhandelen kan je het ijs breken met een opmerking als `doe mij maar twee ton en een slof sigaretten, dan praten we nergens meer over`. Humor kan bovendien goed van pas komen bij pogingen om te imponeren, de `tegenstander` als het ware uit te putten en uiteindelijk een zo gunstig mogelijke deal te sluiten.


[bron: Carp]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten